28 Nisan 2016 Perşembe

HER ÇOCUK ÖZELDİR

Merhaba
Yeni bir film önerisiyle yine karşınızdayım. Filmimiz Hint filmidir. Önceki yayınım da önerdiğim Ghajini filmini izlediyseniz Hint filmlerine karşı olan ön yargılarınız tamamen ortadan kalmıştır. O yayınım da bahsettiğim gibi tekrar bir Hint filmi öneriyorum size ve tabi yine Aamir Khan filmi. Şimdiye kadar savaşlarla ilgili filmler izledik. Yahudilerin dramıyla ilgili film izledik. Peki çağımızın sorunu olan eğitim sistemi ve çocuklarla ilgili neden bir film izlemeyelim ki ?
Filmin ismi HER ÇOCUK ÖZELDİR veya YERDEKİ YILDIZLAR. Filmin ilgi çekici bir konusu ve etkileyici bir konusu vardır. Birde hem oyuncu hem yönetmen Aamir Khan olunca herkesi daha da merak da bırakıyor. Gülümseyecek izleyeceğiniz o kadar çok sahne var ki. Gelin bu harika filmi merceğimiz altına alalım.




FİLMİN ADI:  HER ÇOCUK ÖZELDİR (YERDEKİ YILDIZLAR)


VİZYON TARİHİ: 21 ARALIK 2007


SÜRESİ: 2 SAAT 45 DAKİKA


TÜR: DRAM


ÜLKE: HİNDİSTAN


YÖNETMEN: AAMİR KHAN



OYUNCULAR











OYUNCU: AAMİR KHAN

ROLÜ: RAM SHANKAR NİKUMBH


















OYUNCU: DARSHEEL SAFARY

ROLÜ: ISHAAN AWASTHİ

















OYUNCU: TİSCA CHOPRA

ROLÜ: MAYA AWASTHİ















OYUNCU: TANAY CHHEDA

ROLÜ: RAJAN RAMODARAN















OYUNCU: SACHET ENGİNEEER

ROLÜ: YOHAN AWASTHİ


















OYUNCU: VİPİN SHARMA

ROLÜ: NANDHİSHORE AWASTHİ










FİLM ÖZETİ: Filmin baş rollerin de Ishaan adında disleksi bozukluğu olan bir çocuk vardır. Harfler, sayılar onun gözünde sürekli dans eder. Bu yüzden okulda hiç başarılı olmamış ve hatta okumayı bile 3. sınıf da sökmüştür. Aile ve arkadaşları tarafından her zaman tembel öğrenci olarak tanınır. Öğretmeni Ishaan'dan sürekli şikayetçi olur ve ailesi ondan artık bıkmıştır. Bunun üzerine annesi ve babası bir karar alır. Ishaan'ı yatılı okula göndereceklerdir.
   Ishaan'ın abisi Yohan ise derslerinde başarılı, saygılı ve çalışkandır. Ailesi Yohan'ın çalışkan olmasına rağmen Ishaan'ın bu kadar tembel olmasını çözemez. Çünkü onda disleksi  olduğunu bilmemektedirler. Ishaan ağlaya ağlaya yatılı okula gönderilir. Gittiği yatılı okulda da yine aynı sorunları yaşar. Harfler gözünde yine dans eder olur. Derslerinde yine başarısız olmuştur. Bu yüzden hem arkadaşları tarafından dışlanmış, hem de öğretmenlerinin gözlerinde küçük düşmüştür. Sosyal hayatı yoktur. Sadece tek başınayken kendinin mutlu hissetmektedir. Ishaan'ın tek arkadaşı Rajan'dır. Sınıf da ki diğre öğrenciler tarafından dışlanmıştır. Rajan'ın bir bacağı sakattır. Sadece koltuk değnekleriyle ayağa kalkabilmektedir. Diğer arrkadaşları ise daha çok hayalidir.
   Ishaan'ı ailesi ziyarete gelir ve her gelip gittiklerinde Ishaan sürekli ağlar.Öğretmenleri, müdürü Ishaan'ı aynı nedenden şikayet eder. Halbuki nerden bilsinler disleksi sorunu olan çocuk da bunlar normaldir. Bir gün çocuklar yeni gelecek resim öğretmenleri Shankar'ı sınıfa da beklerken bir müzük sesi duyarlar. Hepsi cok şaşırmıştır. Müzik sesinin nerden geldiğini anlamaya çalışırlar. Sınıfa birden kostümle bir adam girer. Oradan oraya dans ederek şarkı söyler. Tabikide bu çocukların çok hoşuna gitmiştir. Onlar da dans edip şarkı söylemeye başlarlar. Film de bu kısım çok eğlencelidir.
   Çocukların dans edip şarkı söylemeleri bittikten sonra Shankar he bir çocuğa boş kağıtlar dağıtır ve resim çizmelerini ister.Aralarından biri ne çizeceklerinin sorar. Halbuki Rajan her çocuğun kendi hayal gücünün, yaratıcılığını kullanarak resim çizmesinin ister. Filmin bu bölümünde eğitim sistemi yargılanmıştır. Bütün bunlar olurken Ishaan sessizce bir köşede oturmaktadır. Ne dans etmiş ne de şarkı söylemiştir. Diğer çocuklar istedikleri resimleri çizerken Ishaan çizmemiştir. Ama öğretmeni Shankar da buna tepki göstermemiştir.
  Ishaan'ın okulda ki sorunları devam etmektedir. Fakat Shankar Ishaan'a farklı yaklaşır. Onun sorunlarını anlamaya çalışır. Öğretmeni Ishaan'ın defterlerinin toplar ve inceler. Onda bir bozukluğun olduğunu anlamıştır. Ishaan ise hiç konuşmaz bu da öğretmeninin canını sıkmaktadır. Shankar engelli öğrencilerin olduğu bir okulda da gönüllü olarak çalışmaktadır. Onlarla birlikte bir gösteri hazırlayıp ailelerine sunarlar.
  Ishan'ın abisi tenis de iyidir. Onun maçları, turnuvalar derken Ishaan'ı ziyarete gitmezler. Ishaan ise daha çok içine kapanır. Öğretmeni Shankar bu duruma daha çok üzülür ve ailesinin yanına konuşmaya gider. Shankar Ishaan da disleksi bozukluğu olduğunu anlamıştır ve ailesine anlatır. Annesi bunu duyunca elbette üzülür ama babası bunu kabul etmez.
  Shankar okulda bir gün tahtaya aynı Ishaan gibi yazar ve bunu öğrencilere okutur. Tabi kimse okuyamaz. Ayna yardımı ile çocuklara okuttuktan sonra bu durum da olan ünlüleri çocuklara anlatır. Bu konu tabi ki de Ishaan'ın dikkatinin çeker. Öğretmeni okul müdürüyle Ishaan'ın durumunu anlatır. Ishaan'ın tüm sorumluluğunu üzerine alır ve ona okumayı, yazmayı, rakamları yeniden öğretirler. Artık Ishaan diğer öğrenciler gibi rahat rahat okuyup yazmaktadır.
    Shankar bir resim yarışması düzenler. Okulda ki tüm öğrenciler, öğretmenler katılır. Yarışmaya öğretmenleri Shankar da katılır. Jürinin açıklaması ile yarışmayı kazanan Ishaan olur. Müdür ailesinin çağırır ve ona yaptığı resmi gösterir ve aldığı birincilikten bahseder. Annesi babası öğretmenleriyle konuştuğunda her dersinin çok iyi olduğunu öğrenirler.Ishaan'ın annesi ve babasının onunla gurur duymasıyla film biter.

  BENIM YORUMUM: Film de eğitim sistemi sorgulanmış ve özel çocuklardan bahsedilmiştir. Okullar da ki öğretmenlerin çocuklarının yaratıcılığını kamçıladığı bir gerçektir.Bunun için önce öğretmenlere kalite bir eğitim verilmelidir ki çocuklara ondan sonra eğitim verilsin. Ülkemizde engelli çocuklara önyargıyla yaklaşılır. Bu film izlendikten sorta bıunların aşılacağını düşünüyorum. Öğretmenler bir Shankar olmalıdır. Derslerde hem eğlendirmeli hemde öğretmelidir. Bazen de fedakarlık yapıp Ishaan gibib çocuklara yardımcı olmalidir. Aşılmayacak hiçbir engel yoktur.
   Filmde bozukluğu olan bir çocuğun normal okulda değilde özel bir okulda eğitim görmesinden bahseden müdüre karşı öğretmenin verdiği cevap beni etkiledi. Eminim o sahnede siz de etkileneceksiniz. Her çocuk aynı ortam da eğitim görme hakkına sahiptir.
   Aamir Khan'ın yönetmenliğini ve oyunculuğunu yaptığı filmde eğitim sistemindeki bozukluklukları gözler önüne sermiştir. Oyunculuğu ile herkesi kendine hayran bırakmıştır. Filmde kullanılan müzikler klip tarzı sahneler insanın yüzünde kocaman bir gülümseme bırakıyor.
   Film öncelikle öğretmenlere izletilmeli daha sonra ise öğrencilere izletilmelidir. Her çocuğun özel olduğunu herkes bilmelidir. Öğretmenler için ise her çocuk ayrı bir yıldızdır. Onları parlatan, aydınlatan öğretmenleri olmalıdır. Aynı Shankar gibi.
Özellikle bu sahneyi izlemenizi istiyorum.



Şimdi size filmden kareler paylaşmak istiyorum.















































































Şimdi fragmanını ve filmin tamamını paylaşmak istiyorum.

FRAGMANI: https://www.youtube.com/watch?v=Mcs1O4_7iTc


FİLMİN TAMAMI: https://www.youtube.com/watch?v=W1XZeI1nQos



İYİ SEYİRLER :) :) :)


 KAYNAKÇA



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder